Ziggo Horizon Mediabox voldoet niet aan verwachtingen

Ziggo Horizon MediaboxIk ben al jarenlang klant bij Ziggo, waar ik eigenlijk heel erg tevreden over ben. Ze leveren in mijn geval zeer stabiele diensten en zijn erg behulpzaam als er een keer wat is. Tegenwoordig neem ik enkel internet (de snelste lijn, dit is namelijk grootendeels de reden dat we jaren geleden naar Ziggo zijn overgestapt) en TV bij ze af. Enige tijd geleden kreeg Ziggo nieuwe abonnementsvormen en na onderzoek bleek dat het mij een paar Euro per maand zou schelen als ik over zou stappen op het nieuwe abonnement dus had ik dat maar in werking gesteld. Tevens was het toen mogelijk om er meteen de nieuwe Horizon Mediabox bij te nemen. Ik kijk al jaren digitale TV en de afgelopen 4 jaar via een Humax 5200 wat te boek stond als de beste digitale decoder met interactieve en opname functionaliteit waar ik zeer tevreden over was. Ik deed kort research naar de mogelijheden van de Horizon Mediabox en kwam tot de conclusie dat ik er een paar extra functionaliteiten bij zou krijgen ten opzichte van wat de Humax kon en ik deed de aanname dat het apparaat anno 2015 niet slechter zou kunnen zijn dan de 4 jaar oude Humax, dus ik nam de Horizon Mediabox er maar bij. Had ik dat maar niet gedaan…

Mijn redenen om over te stappen van de Humax 5200 naar de Horizon Mediabox waren:

 • De Horizon maakt Replay TV mogelijk (dit zou het voornaamste pluspunt moeten zijn, want zeer handig wanneer je vergeten bent iets op te nemen of net te laat klaar zit om iets te kijken).
 • Mogelijkheid om tot wel 5 programma’s tegelijkertijd op te nemen en iets anders te kijken, de Humax kan er 2 opnemen en iets anders kijken (leuk dat het kan, maar hoe vaak komt het nou echt voor dat je 2 programma’s op wilt nemen? Uit ervaring kwam dit bij ons in 4 jaar tijd maximaal 2 keer voor).
 • De aanname(!) dat het apparaat wat in 2015 geleverd zou worden eigenlijk niet slechter zou kunnen zijn dan de Humax 5200 die we al 4 jaar hadden.
 • Omdat het kon. Om de zoveel tijd moet ik weer eens wat upgraden in huis.

De dag dat de Horizon Mediabox binnenkwam was ook meteen de dag dat ik de Humax 5200 had verkocht, dus ik kon ook niet meer terug indien het toch niet beter zou zijn… Had ik ook dat maar niet gedaan… In vergelijking met de Humax 5200 verliest de Horizon Mediabox het namelijk op zo goed als op alle vlakken.

De minpunten van de Horizon Mediabox:

 • Het is stiekem een 5 of 6 jaar oude Samsung decoder met slechte Horizon software er op. In ieder geval hardwaretechnisch gezien dus ouder dan de Humax 5200.
 • Het is een bijzonder traag apparaat, merkbaar in het opstarten (zelfs met de meeste snelle opstartoptie aan) en in alle menu’s.
 • De TV gids is zo ontzettend traag dat het ontzettend storend is om hier mee te werken. We vermijden het gebruik er van.
 • Replay TV is in de praktijk vervelend om te gebruiken omdat je bij het gros van de zenders niet door kunt spoelen waardoor je verplicht bent om meer dan 5 minuten van het voorgaande programma te kijken inclusief alle reclames die tussendoor komen.
 • Het apparaat verbruikt veel te veel stroom, zelfs in de meest besparende stand. Deze stand heeft ook nog eens als nadeel dat het minuten (voor je gevoel, in ieder geval een heel stuk langer dan de Humax) duurt voordat je uberhaupt wat kunt zien als je het apparaat aan zet.
 • Het apparaat maakt in de bruikbare energiestanden een te luide zoem. Bij laag volume is het apparaat op een paar meter afstand hoorbaar, als het apparaat uit staat moet het blijkbaar ook vaak koelen waardoor vaak hoorbaar. Tevens is de harde schijf ook regelmatig te horen, je hoort het bekende ratelgeluid van de schijf.
 • De TV gids kent sporadische vastlopers, terwijl je nog wel geluid en beeld hebt maar je komt met geen mogelijkheid meer uit het menu. De ‘oplossing’ is om het apparaat hard uit en aan te zetten.
 • Soms start het apparaat niet eens op, je blijft dan een balkje op het scherm van de Horizon zien maar vervolgens gebeurt er niets. De ‘oplossing’ is om het apparaat hard uit en aan te zetten.
 • De interface is echt niet van deze tijd zit functioneel gezien erg matig in elkaar. De menu’s zijn veel te groot in beeld en brengen een vervelende donkere waas over het beeld. Het oogt echt niet mooi. Wanneer je de Horizon aanzet verschijnt er een opmerkelijk slecht ogend plaatje met een veel te lage resolutie, je hebt het verder nergens voor nodig maar het oogt gewoon voor geen meter.
 • Voor niet technisch aangelegde mensen of onwetenden is het erg lastig om de ingebouwde WIFI uit te zetten zodat het niet stoort met je eigen WIFI (want, wie gebruikt er nu de WIFI die je van je leverancier krijgt…) of de WIFI van je buren (wel zo netjes). En aangezien de Horizon Mediabox ook een ingebouwde router/switch heeft wil je ook DHCP uit zetten. Om dit te kunnen doen dien je een laptop met een netwerkkabel aan de Horizon te hangen, uit te vogelen wat het IP adres is van het apparaat, daar naar toe verbinden, dan dien je uit te vinden wat de gebruikersnaam en het wachtwoord is om überhaupt in te kunnen loggen en dan moet je weten welke instellingen je dient te wijzigen. Dit staat volgens mij nergens eenvoudig uitgelegd.

Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat Ziggo anno 2015/2016 dit apparaat nog op de markt heeft gebracht en het nu nog steeds aanbied (alhoewel ik het wel begrijp na de fusie met UPC). Voor mensen die al digitaal TV kijken en bijvoorbeeld al een Humax in huis hebben ben ik er van overtuigd dat zij beter de Humax kunnen behouden. Als je nog niet digitaal kijkt middels een decoder en verder weinig gewend bent dan kan ik me weer wel voorstellen dat er qua functionaliteit een wereld voor je open gaat maar dan zou ik alsnog adviseren om niet een Horizon Mediabox te huren, maar via Marktplaats bijvoorbeeld een Humax 5200 voor zes tientjes ofzo op de kop te tikken.

Inmiddels ben ik de Horizon Mediabox na een aantal maanden zo beu geworden dat ik deze terug ga sturen. Omdat ik kort geleden een nieuwe TV heb gekocht (de LG 55UH850V) ga ik overstappen naar digitaal en interactief TV kijken middels een CI+ module. De interface van de LG zit zeer goed in elkaar waardoor ik weer terug ga naar de snelheid en mogelijkheden die ik met de Humax 5200 had, de TV is zelfs nog sneller ook. Het idee is in ieder geval om tot en met eind 2017 via de CI+ module te blijven kijken en dan over te stappen op de nieuwe 4K decoder die ik tegen die tijd verwacht.


Want to start mining? Easy does it with Minergate.

Want to convert cryptocurrency? Easy does it with Changelly.

Want to buy cryptocurrency? Litebit is an excellent broker.

Or use an exchange like Binance.

The safest way to store your crypto is on a Ledger wallet.

By clicking on these links you will help me (affiliate links inside).

Latest Comments

 1. bart January 7, 2017
  • Allard January 7, 2017
  • Allard January 7, 2017

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: